SENICA. Seničana Ladislava Mrkvu som spoznal náhodou, píšuc pred pár rokmi o účasti Záhoria na veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour a Danubius Gastro v Bratislave, v expozícii loveckého interiéru vyrobeného z parožia. Vtedy sme ani netušili, že ho 4. apríla 2016 „namočím“ do „mrkvovej“ témy. Zdráhal sa, veď o Medzinárodnom dni mrkvy nevedel. No nakoniec „zmäkol“.
Máte rád mrkvu? ´
– Ale áno, sladučkú, dobrú, nastrúhanú s cukrom. Je to vynikajúce. No u 21-ročnej dcéry a 17-ročného syna veľmi obľúbená nie je. V Rusku si rád dávam aj tamojšie fantastické mrkvové koláče.
Museli vás do mrkvových či iných jedál dakedy nútiť?
– Nie. Ale obľúbené som mal makové slíže a fazuľovú polievku.
Boli ste ako Mrkva terčom vtipkovania?
– Určite ma to v detstve mrzelo. A neskôr? Napríklad – Mrkva v zime? Hmmm?! (Srdečný smiech.) Treba to brať s nadhľadom.
Čo ste v Medzinárodný deň mrkvy jedli?
– Polievka bola zeleninová, i s mrkvou. Pri mäse s ryžou bola čerstvá zelenina, aj mrkva.
Mrkva je významným zdrojom provitamínu A, ktorý zlepšuje stav pleti a vyživuje sietnicu oka, čím má vplyv i na zrak…
– Mám 52 rokov, do diaľky stále vidím vynikajúco, ale (ten starecký zrak, ako sa vraví) keď chcem čítať, už potrebujem okuliare.
Ako ste deň mrkvy prežili?
– Bolo krásne počasie. Pracovne. V Trnave sme vybavovali nejaké veci s bankami. Chceme zdvojnásobiť vlaňajší obrat (6 miliónov eur – poznámka red.) a potrebujeme bankovým kapitálom prefinancovať niektoré náročné projekty. V Senici na Robotníckej ulici chceme postaviť pekný hotel s ubytovacou kapacitou asi 30 ľudí, s reštauráciou pre 60 ľudí. Predné domčeky zachovať, ukázať, že je to hlina, takto sa tu kedysi žilo. Ak nebudú námietky a bude podpora banky, do dvoch rokov to môže stáť.
Kde všade aktivity vašich 24 zamestnancov už poznajú?
– Začali sme v roku 2008. Vyrábame nábytok, aj vykupujeme parožie. Vystavovali sme v Nemecku, Rakúsku, Česku, po prvýkrát v Rusku. Od 4. do 7. marca sme boli v Norimbergu, od nedele do štvrtka v Brne, v októbri ideme do Abu Dabí, chystáme sa do Číny – Pekingu a Šanghaja.
Okolo nás je nábytok z parožia. Sú za ním teda aj výstrely?
– Je to drevený nábytok. Orech, lebo je najkvalitnejší a najvhodnejší na precíznu rezbársku prácu. Čo sa týka parohoviny, ľudia sa mýlia, keď si myslia, koľko asi zvierat sme museli zabiť. Vyrábame vyložene zo zhodov. Jelenie, danielie a srnčie parožie, 99 percent je zo zhodov. Vlani sme vykúpili 200 ton parožia. Mnohí ľudia ani netušia, že tie zhody zvieratá každý rok zhodia. A obchodujeme s parožím, ktoré v Číne využívajú na tradičnú medicínu...
Zvážame ho z celej strednej Európy. V Číne máme partnera, s ktorým máme vyrábať najväčší luster na svete z parožia. Náš doterajší najväčší mal 2,25 metra výšku a 1,65 metra priemer s použitím 80 kíl jelenieho parožia. Časť výrobkov práve expedujeme do Kazachstanu a Anglicka.
Rezbárov máte našich či cudzích?
– Pri rezbároch sa snažíme skoncentrovať to najkvalitnejšie, čo môžeme zo Slovenska, ale spolupracuje s nami aj jeden Rus. Najkvalitnejší z tejto branže sú Ján Homola zo Žiaru nad Hronom a Vilo Lovás, sú svetová extratrieda. Spolupracujeme i s Jožkom Dieneščikom od Krtíša. Aj naši Seničania i Seničanky sa už naučili robiť špičkové veci, ktoré obdivujú ľudia po celom svete.
Čo si vo sviatok mrkvy najviac želáte?
– Konečne si oddýchnuť (smiech). Dakedy stačí trocha si zdriemnuť. No najlepšie si odpočiniem, keď zoberiem našu 4-ročnú sučku bavorského farbiara Dinu a ideme sa prejsť do prírody. Najradšej v Senici do bažantnice.
Čo želáte tým, ktorí majú mrkvu radi alebo sa Mrkva volajú?
– Že by som ich rád stretol (smiech). Iných Mrkvovcov totiž nepoznám. Stretol som zatiaľ len Petržlen, Cibuľu, Cesnak. Čo im odkázať? Jedzte mrkvu, je zdravá. Po svete vidím, ako ľudia smerujú čím ďalej tým viac k zdravej výžive. Určite aj zelenina a mrkva k nej patrí. Surová mrkva je úplne fantastická.
Medzinárodný deň mrkvy oslavujú vo Veľkej Británii, Francúzsku, Švédsku, Taliansku, Austrálii, Japonsku i v Rusku, u nás po prvý raz od roku 2013. 7. apríla máme aj Svetový deň zdravia. Stravuje sa aj Ladislav Mrkva zo Senice so zeleninovým priezviskom zdravo?
– Po vzore Číňanov sa o to snažím. Jesť veľa zeleniny, napodiv, ráno veľa teplej, až skoro horúcej vody s citrónom, a robí mi to dobre. Za necelé dva-tri mesiace od decembra som schudol 10 kíl. Človek sa hneď lepšie cíti.