SKALICA. V piatok 19. septembra v Súkromnej strednej odbornej škole Via Humana v Skalici uviedli do života novú kuchársku knihu „Prekvapenia záhoráckej a moravsko-sliezskej kuchyne.“ Je výstupom spoločnej aktivity s partnerskou Vyššou odbornou školou z Petrovíc pri Karvinej v Českej republike. Pokrstili ju na seminári nazvanom „Čerpáme z minulosti pre radosť v prítomnosti.“
V kuchárskej knihe sú aj recepty na "Opitého Francka" či Záhorácku "kolečkovú" omáčku. Viaceré jedlá skalickí študenti pripravili na ochutnávku po seminári, na ktorom hodnotili projekt a zamýšľali sa i nad ďalšími možnosťami využitia gastronómie, špecifík regiónu Záhoria či tradičných výrobkov na prospech obchodu a cestovného ruchu. K semináru sa vrátime nabudúce.
Ako hodnotí úspešnú aktivitu s novou kuchárskou knihou František Smetana, zástupca riaditeľa z partnerskej školy z Petrovíc pri Karvinej? „Sme radi, že môžeme nadviazať na spoločné tradície oboch škôl, odovzdať si profesionálne skúsenosti, utužiť vzťahy medzi slovenskými, moravskými a českými študentmi. Tie štyri vzájomné stretnutia, ktoré máme za sebou, nám pomohli naplniť ciele projektu. Prezentovali sme sa v ňom skôr na gastronomickom poli, ale perspektívne uvažujeme rozvinúť spoluprácu i v oblasti cestovného ruchu.“