RADOŠOVCE. V radošovských vinohradoch sa uskutočnil 4. ročník súťaže vo varení guláša. Na centrálnom priestranstve pri záhradkárskej chate si rozložilo svoje stanovištia , najmä kotlíky s príslušenstvom, 27 družstiev.
Vo varení medzi sebou zápolili družstvá zo Slovenska, Česka, ďalej zmiešaná skupina záhorácko-bavorská a jeden tím bol dokonca izraelsko-nemecko-kanadský.
Mäso, ingrediencie a kotlíky si zabezpečil každý sám, variť sa začalo o 14-tej hodine. Na prípravu pokrmu mali súťažiaci k dispozícii tri hodiny.
Každé zoskupenie si zvolilo originálny názov, napr. Kurací útočníci, Borová, Bez názvu, Raperi , Sakič team a pod. Z kotlíkov sa šírila neodolateľná vôňa a spomedzi tímov dobrá nálada, zdravá rivalita, vzájomná srdečnosť i humorné podpichovanie.
Organizátori pripravili vopred tiež 50 litrový kotol gulášu pre nesúťažiacich. Už počas varenia sa rozbehla zábava a spev , o ktoré sa už tradične postarali heligonkári pod vedením skalického hokejistu Tibora Kutálka.
Súťažné guláše hodnotila 10-členná komisia, ktorá dostala do rúk len anonymné očíslované vzorky. Hodnotila sa farba, vôňa, správna hustota a najmä chuť. Súťažiacim nechýbala kreativita a guláše rôzne dochucovali napr. slaninkou, pivom, vínom, borovičkou, fazuľou, čili a nechýbalo ani ovocie ako trebárs broskyňa.
Každý guláš bol dobrý, svojský a niečím výnimočný. Nakoniec nešlo ani tak o víťazstvo, ako o atmosféru, dobrú náladu a príjemne strávené spoločné chvíle a zábavu. Popri troch najlepších víťazných gulášoch, cenu získal aj najosolenejší , či najostrejší guláš, alebo najlepšie oblečené družstvo a najoriginálnejší názov tímu. Víťazmi však boli všetci, lebo pripraviť dobrý guláš je umenie.
FOTO: AGATA STOLPE.
Autor: Miroslava Kučerová