Štramák varí pivo s láskou, konzumentov pribúda

Za dobrým svetlým či tmavým ležiakom, dokonca nemeckým a americkým druhom piva, nemusíte chodiť ďaleko. Stačí navštíviť minipivovar Štramák v Senici.

Skúsený sládek David Riška je so svojím pivom spokojný.Skúsený sládek David Riška je so svojím pivom spokojný. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

Aj z náhodne okoloidúcich tu skvelá a originálna chuť piva urobila stálych zákazníkov.

SENICA. Senický rodinný podnik na Robotníckej ulici vznikol v roku 1992. Pri jeho budovaní a vedení sa navzájom dopĺňajú a pomáhajú si otec a syn – Miroslav a David Riškovci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pivo spočiatku varili len doma, pre vlastnú potrebu, známych a kamarátov. Postupom času získalo na popularite, množstvo obľúbeného zlatistého moku už nepostačovalo pre všetkých. Pred tromi mesiacmi začali pivo variť vo veľkom.

Od homebrewingu rovno k oceneniam

Minipivovar Štramák rozhodne nie je neznámym pojmom. O skvelej kvalite jeho produktov svedčí aj skutočnosť, že v priebehu krátkeho času ich ocenili aj fajnšmekri z radov odborníkov. Svedčí o tom 3. miesto v súťaži Slovenská pivná korunka za jedenásťstupňový svetlý ležiak, ako aj 2. miesto za svetlú dvanástku v rovnakej súťaži.

SkryťVypnúť reklamu

Ocenenú jedenástku počas nášho rozhovoru popíja sládek David Riška so závideniahodnou gurmánskou chuťou. „Toto pivo je husté, horké, voňavé po chmele, jemne zakalené. Tuhá pena drží po celú dobu ako šľahačka,“ priblíži.

Okrem tohto piva a spomínanej svetlej dvanástky v pivovare varia aj ďalšie ležiaky, teda pivá vyrábané spodným kvasením - polotmavú dvanástku a tmavý špeciál, trinásť a pol stupňové pivo.

Pivo nemeckého aj amerického typu

Vrchným kvasením vyrábajú u Štramáka ďalšie lahôdky, ktoré potešia chuťové poháriky nejedného pivára – štrnásťstupňové pivo nemeckého typu Weizen a šestnásťstupňové pivo American India Pale Ale, ktoré sa vyznačuje originálnou výraznou horkou chuťou. Chmeľ naň je dovážaný priamo z Ameriky, rovnako tak ako na výrobu Weizen-u používajú nemecký chmeľ.

SkryťVypnúť reklamu

David Riška prezradí aj ďalšie veci z technológie výroby – pivo sa varí 8 až 9 hodín podľa vlastnej receptúry, ktorá je samozrejme tajomstvom. Následne je schladené na potrebnú teplotu, pridajú sa špeciálne vyšľachtené pivovarské kvasnice. Takto pivo kvasí približne 8 dní v otvorených kvasných kadiach, potom je stáčané do ležiackych tankov kde pivo zreje, sýti sa oxidom uhličitým a čerí sa.

Pivo od Štramáka je živé, nepasterizované, nefiltrované. Skúsený sládek pripomenie aj ďalšie skvelé vlastnosti nápoja: „Pivo podporuje dobré trávenie, prečistí obličky a rovnako je dokázané, že po chmeli sa dobre spí.“

K dobrému pivu patrí dobré jedlo

V minipivovare Štramák vedia, že k dobrému pivu patrí aj niečo chutné pod zub. Počas víkendov tu usporadúvajú grilovačky, vôňa pečených bravčových kolien či rebier sa tiahne široko – ďaleko. Nechýba tradičná cigánska pečienka a klobásy, aby bolo dobrým pivom čo spláchnuť. Atmosféru dotvára živá kapela či hra na heligónke. David Riška prezradí, že súčasťou podniku je aj vínna pivnica, ktorá slúži na rôzne spoločenské podujatia a oslavy.

SkryťVypnúť reklamu

7. septembra minipivovar Štramák organizuje podujatie Štramák Fest (Senické pivné slávnosti), ktoré sa bude konať na parkovisku Kunovskej priehrady. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať nielen domáce senické pivo, ale so svojimi produktmi sa na pivný festival prídu pochváliť aj ďalší výrobcovia tradičného zlatistého moku.

Štramák je varený s láskou

A prečo je v minipivovare Štramák stále plno? David Riška je presvedčený, že výroba piva je pocitová záležitosť a výrobca prenáša do nápoja svoju náladu. „Pivo preto varíme s láskou,“ podotkne. Po návšteve u Štramáka o tom nepochybujeme ani my. Lúčime sa s pivovarským pozdravom Daj Boh šťastia!

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  8. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  1. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  4. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  5. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  6. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  8. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 17 809
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 5 643
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 4 299
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 4 106
  5. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 3 605
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 3 378
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 2 952
  8. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 086
  1. Judita Vargová: Skúsenosť z polikliniky
  2. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  3. Jozef Huljak: Žaba v studni a posol z Kremľa
  4. Patrik Benčík: Denník advokáta: So smrťou sa nezahráva
  5. Matej Galo: List Robertovi Ficovi: Režim, ktorý obdivujete, za korupciu popravuje!
  6. Martin Pollák: Je „ruská duša“ proti prirodzenosti?
  7. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  8. Patrícia Popovičová: Budúcnosť krajiny začína v školách – bez ohľadu na to, kto ich zriaďuje
  1. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 23 632
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 14 903
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 14 465
  4. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 10 366
  5. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 9 263
  6. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 8 640
  7. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 8 269
  8. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 7 672
  1. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  2. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  3. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  4. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  5. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  7. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
  8. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa vedie do SNP.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri pokuse cúvať zišiel z cesty.


1. sep

Spomedzi miest v strednom Ponitrí sa najvyššie umiestnilo Partizánske.


31. aug

Dve populárne herečky a dvaja obľúbení herci si z Trenčianskych Teplíc odniesli prestížnu cenu Umelcova misia.


31. aug

Nezodpovední ľudia komplikujú lekárom prácu.


1. sep

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu