V prievalskom pivovare čapujú štrnásť druhov domáceho piva

Takmer štyristoročná budova pohostinstva Šandorfský šenk v Prievaloch zaujme už cesty. Pekne upravené priečelie láka vstúpiť pocestných i domácich. Pivo si tu manželia Dana a Milan Bílikovci varia sami.

Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy.Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

PRIEVALY. Myšlienku vybudovania vlastného pivovaru podnietil fakt, že majitelia pohostinstva neboli spokojní s kvalitou piva, ktoré čapovali. „Nespĺňalo naše predstavy, tak sme začali vymýšľať. Priviezli sme Čiernu horu, to už bolo o čosi lepšie. Na dovolenke vznikla myšlienka, uvariť si vlastné pivo,“ spomína na úplné začiatky Milan Bílik.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pivovar zakladali s uznávaným profesionálom

Samotný nápad pretavovali na skutočnosť za pomoci najpovolanejšieho z najpovolanejších. Známy český sládek Josef Krýsl robil vyše štvrť storočia vrchného obchodného sládka v Plzenskom pivovare. Po jeho pretransformovaní na nadnárodnú spoločnosť „nepotrebných“ sládkov prepustili. Josef Krýsl sa začal venovať malým rodinným pivovarom. Rozbehol výrobu a varenie piva sám. A varil ho po celom svete.

SkryťVypnúť reklamu

V pivovare Purkmistr na okraji Plzne napokon padlo konečné rozhodnutie Bílikovcov: „Išli sme na exkurziu, pivo mali výborné. Minulý rok v septembri sme sa dohodli na konkrétnych veciach a začali, ako sa vraví, behať okolo papierov.“ V januári zahájili rekonštrukciu pivničných priestorov šenku, kde je umiestnená celá technológia. Pán Krýsl ju prišiel namontovať druhého marca. „O štyri dni bola osadená, na piaty deň sme už varili pivo. Po štyroch týždňoch prišla prvá ochutnávka piva. Bolo dokonca veľmi dobré,“ hrdo doloží Milan Bílik k zahájeniu varenia vlastného piva.

V piatok 29. apríla tohto roku Bílikovci oficiálne otvorili pivovar. Dokázali to len behom neuveriteľného pol roka. Neuveriteľná bola aj účasť verejnosti na slávnostnom otvorení druhý deň v sobotu – v dedinke s deväťsto obyvateľmi sa na námestí zhromaždilo asi tisíc päťsto ľudí. „Prišli pivní fajnšmekri zo širokého okolia, aj z Čiech. V ten víkend sa spotrebovalo vyše dvetisíc päťsto litrov piva,“ spomína majiteľ Sandorfu.

SkryťVypnúť reklamu

Pod historickými klenbami pivnice

Zmena využitia pivničných a skladových priestorov Šandorfského šenku si vyžiadala len jednoduché stavebné úpravy existujúcich priestorov zariadenia. Pivovar je umiestnený do polozapusteného suterénu v objekte s rozlohou 106 m2. V priestore s najmodernejšou technológiu sa klenú klenby, ktoré pamätajú štyria storočia. To všetko umocňuje jedinečnú atmosféru pri varení chutného domáceho moku.

Bílikovci tu varia štrnásť druhov piva - jedenásť a dvanásť stupňového. „Ide o klasickú výrobu piva, podľa starých technológií. Neurýchľujeme kvasenie, my máme živé pivo, nepasterizované, nefiltrované, ktoré stále pracuje. Na pivo vo fľašiach dávame záruku jeden mesiac. Je to veľmi zdravý nápoj, obrovský zdroj vitamínov, naozaj robíme niečo veľmi dobré,“ vysvetľuje Bílik.

SkryťVypnúť reklamu

V laboratóriách Pilsneru si nechali urobiť rozbor vody, pri ktorej začína výroba každého piva. Ako najlepšia sa ukázala voda z ich vlastnej studne, ktorá pochádza z hôr a je dokonale filtrovaná pieskami Záhoria. Všetko ostatné, potrebné pre výrobu piva, dovážajú. Používajú veľmi kvalitný žatecký chmeľ, ale aj plodiny z Nového Zélandu či Ameriky, ich aróma dáva pivu špeciálny charakter. Slad sa im osvedčil olomoucký. Pivo u Bílikovcov varia dvaja sládkovia. „Títo mladí chlapci sú flexibilní a majú snahu učiť sa. Zaškolení boli priamo u pána Krýsla. Sú naozaj veľmi šikovní,“ chváli svoj personál výrobca piva.

V druhu canabis sa skrýva staré keltské pivo

Bílikovci svoje pivo nedávno prezentovali na V. Pivných slávnostiach v Rožňave, kde sa osvedčilo pšeničné. Na Slovensku ho robia možno traja, štyria výrobcovia, na Záhorí je to novinka,“ hovorí Bílik. Povrchne kvasené pšeničné pivo je charakteristické svojou ovocnou zložkou. Hlavne v letných mesiacoch sa stáva príjemným osviežením. Ide o pivo bavorského typu.

Ľudia sú zvedaví predovšetkým na macerátové pivá. Canabis či višňa sa vždy rýchlo predajú. Najnovšie sa chystajú robiť mandarínku a dymové pivo, na výrobu ktorého sa používa slad zaúdený skutočne drevom. Denne čapujú svetlé, polotmavé a tmavé pivo, na štvrtej pípe sa striedajú špeciály pšenično - kvasinkové, višňové, zázvorové, čučoriedkové, medové, horký pomaranč a canabis.

V poslednom menovanom látku THC určite nenájdete. Pivo sa vyrába podľa českej receptúry. Je počiatkom rady bylinných pív, v dávnych dobách varených keltskými kmeňmi. Pripomína akési staré keltské pivo. Jedinečná chuť vznikla skombinovaním konope s niekoľkými druhmi bylín. Tie sa sušené macerujú v sedemdesiatpercentnom liehu. S pivom sa táto zmes spája tri týždne.

V ponuke bude aj pivo ALE (ejl). Ide o vrchne kvasené pivo vyrobené z jačmenného sladu a kvasníc saccharomyces cerevisiae. Tieto kvasnice umožňujú pivu kvasiť rýchlo, čo mu dostáva sladšiu a plnšiu chuť s ovocným nádychom. Kvôli vyváženosti sladkosti sladu a lepšej konzervácii sa do uvareného piva pridáva chmeľ.

Načapujte si aj v obývačke

Všetko, čo zatiaľ u Bílikovcov vyrobia, stíhajú predať. V budúcnosti však uvažujú s jeho produkciou aj ďalej. Oslovili ich už krčmári z Malaciek i Senice. V Nemecku zakúpili špeciálnu plničku. Pivá dokážu záujemcom ponúknuť v litrových a pollitrových fľašiach. Plnia ho aj do súdkov so špeciálnou pípou. Vďaka nej si môžu zákazníci pivo Sandorf načapovať aj doma v obývačke. Ak si prinesú vlastný sud či súdok, aj ten im v prievalskom pivovare dokážu umyť a naplniť.

Pivo ako skrášľovací prostriedok

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, kde sa pivo pije, tam sa dobre žije – spieva sa v známej pesničke. K dobrému životu však nepochybne patrí aj starostlivosť nielen o vnútornú, ale vonkajšiu časť tela. V prípade pivovaru Sandorf už nikoho neprekvapí, že aj v tomto ohľade je naporúdzi pivo. Človek môže byť pekný a čistý aj vďaka nemu.

V Prievaloch preto začali predávať pivnú kozmetiku. Pivný šampón, sprchový gél či vlasový balzam však nevyrábajú vo vlastnej réžii. „Robí to na našu zákazku česká firma,“ vysvetľuje Milan Bílik. Nevylučuje, že v budúcnosti sa môžu vybrať aj touto cestou. Výrobky kozmetickej rady obsahujú mnoho vitamínov, stopových prvkov a minerálov. Navyše Bílikovci vo svete vyskúšali aj pivné kúpele a vedia si ich celkom dobre predstaviť aj na Záhorí.

Bohatý sortiment budú obmieňať

Štrnásť druhov pív chcú v pivovare Sandorf obmieňať každý víkend. Ponuku prispôsobia aj ročnému obdobiu: „Pšeničné pivo by sa malo piť najmä v lete, je veľmi osviežujúce. K Vianociam alebo ku koncu roku by sme chceli urobiť nejaký špeciál - trochu silnejšie pivo, štrnásť až šestnásťstupňové,“ prezrádzajú manželia, ktorí sa neustále snažia potešiť svojich priaznivcov.

Pivovar prilákal do obce aj množstvo turistov. „Volajú ľudia z Bratislavy, pýtajú sa, aké pivo varíme a momentálne čapujeme, že chcú prísť. Chodieva sem pravidelne skupina turistov, v šenku dajú dve tri pivká a ostané hodia do batohu,“ teší sa obľúbenosti svojho piva Bílik. Priamo v Šandorfskom šenku dokážu usporiadať rôzne podujatia s kompletným servisom. K pivku zabezpečia grilované kolená či pečené prasiatko. Možná je aj ochutnávka rôznych druhov piva. Za týmto účelom dali vyrobiť špeciálne drevené dosky, na ktoré sa poukladajú poháriky s viacerými druhmi Sandorfu.

Zatiaľ pri krátkej existencii pivovaru Sandorf manželia Bílikovci s úsmevom spomínajú na vznik názvu piva. „To bolo asi najhoršie - vymyslieť príznačný názov, zabralo nám to tri mesiace. Rovnako tak etikety a celkove vytvorenie dobrého prvotného dojmu, ktorý je veľmi dôležitý,“ rozpráva Dana Bíliková. Keďže Prievaly sa pôvodne volali Šandorf, dokonca ešte po vojne, zvíťazil názov piva podľa starého názvu obce. Šandorfskí vápeníci teda majú vďaka manželom Bílikovcom svoje vlastné pivo. Na podnet šikovných ľudí, ktorí sa neuspokojili s priemerom, sa Prievaly navždy zapíšu do dejín nášho pivovarníctva.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  6. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  1. Zlatý sen vo vzduchu
  2. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  3. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  4. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  6. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 389
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 928
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 855
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 472
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 298
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 769
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 156
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 832
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Dušan Koniar: Ficova šťuka cez Narvu jedine hore bruchom
  3. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 107. /
  4. Viktor Pamula: Viac ako milión letí hore komínom
  5. Robert Štepaník: diel 126 - rubrika: fenomén "extended"
  6. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie
  7. Marian Letko: Chrapúni, kolaboranti a vlastizradcovia v Moskve (aj na Slovensku)
  8. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 450
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 520
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 17 561
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 293
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 917
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 456
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 944
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 857
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  3. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  4. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  5. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  7. Tupou Ceruzou: Zámočky
  8. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Michal Gašparík je trénerom Spartaka vyše štyroch rokov.

Titul? Nie je to veľmi pravdepodobné.


Plánujete vlastné bývanie? Rozhodne vsaďte na rady odborníkov.

Mapujeme bývanie v okolí Bratislavy.


Moderný štýl bývania, ktorý spája.


Po prvýkrát v histórii Slovenska dopravca zavádza celodenný hodinový takt na trase medzi Bratislavou a Košicami.

Viac vlakov, nové trasy, rýchlejšie spojenia a lepšia prípojovosť.


1

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Útok odsúdil minister spravodlivosti, súdna rada aj generálny prokurátor.


a 1 ďalší 7. máj

Stojí tu už desaťročia, hovorí seniorka z Radzoviec.


6. máj

František Feja je inšpirácia pre všetkých.


Eliška Veselovská a 1 ďalší 7. máj

Historická kúria vo vzácnom parku zmenila vlastníka.


7. máj
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Dušan Koniar: Ficova šťuka cez Narvu jedine hore bruchom
  3. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 107. /
  4. Viktor Pamula: Viac ako milión letí hore komínom
  5. Robert Štepaník: diel 126 - rubrika: fenomén "extended"
  6. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie
  7. Marian Letko: Chrapúni, kolaboranti a vlastizradcovia v Moskve (aj na Slovensku)
  8. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 450
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 520
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 17 561
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 293
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 917
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 456
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 944
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 857
  1. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  2. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  3. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  4. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  5. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  7. Tupou Ceruzou: Zámočky
  8. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu