V prievalskom pivovare čapujú štrnásť druhov domáceho piva

Takmer štyristoročná budova pohostinstva Šandorfský šenk v Prievaloch zaujme už cesty. Pekne upravené priečelie láka vstúpiť pocestných i domácich. Pivo si tu manželia Dana a Milan Bílikovci varia sami.

Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy.Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

PRIEVALY. Myšlienku vybudovania vlastného pivovaru podnietil fakt, že majitelia pohostinstva neboli spokojní s kvalitou piva, ktoré čapovali. „Nespĺňalo naše predstavy, tak sme začali vymýšľať. Priviezli sme Čiernu horu, to už bolo o čosi lepšie. Na dovolenke vznikla myšlienka, uvariť si vlastné pivo,“ spomína na úplné začiatky Milan Bílik.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pivovar zakladali s uznávaným profesionálom

Samotný nápad pretavovali na skutočnosť za pomoci najpovolanejšieho z najpovolanejších. Známy český sládek Josef Krýsl robil vyše štvrť storočia vrchného obchodného sládka v Plzenskom pivovare. Po jeho pretransformovaní na nadnárodnú spoločnosť „nepotrebných“ sládkov prepustili. Josef Krýsl sa začal venovať malým rodinným pivovarom. Rozbehol výrobu a varenie piva sám. A varil ho po celom svete.

SkryťVypnúť reklamu

V pivovare Purkmistr na okraji Plzne napokon padlo konečné rozhodnutie Bílikovcov: „Išli sme na exkurziu, pivo mali výborné. Minulý rok v septembri sme sa dohodli na konkrétnych veciach a začali, ako sa vraví, behať okolo papierov.“ V januári zahájili rekonštrukciu pivničných priestorov šenku, kde je umiestnená celá technológia. Pán Krýsl ju prišiel namontovať druhého marca. „O štyri dni bola osadená, na piaty deň sme už varili pivo. Po štyroch týždňoch prišla prvá ochutnávka piva. Bolo dokonca veľmi dobré,“ hrdo doloží Milan Bílik k zahájeniu varenia vlastného piva.

V piatok 29. apríla tohto roku Bílikovci oficiálne otvorili pivovar. Dokázali to len behom neuveriteľného pol roka. Neuveriteľná bola aj účasť verejnosti na slávnostnom otvorení druhý deň v sobotu – v dedinke s deväťsto obyvateľmi sa na námestí zhromaždilo asi tisíc päťsto ľudí. „Prišli pivní fajnšmekri zo širokého okolia, aj z Čiech. V ten víkend sa spotrebovalo vyše dvetisíc päťsto litrov piva,“ spomína majiteľ Sandorfu.

SkryťVypnúť reklamu

Pod historickými klenbami pivnice

Zmena využitia pivničných a skladových priestorov Šandorfského šenku si vyžiadala len jednoduché stavebné úpravy existujúcich priestorov zariadenia. Pivovar je umiestnený do polozapusteného suterénu v objekte s rozlohou 106 m2. V priestore s najmodernejšou technológiu sa klenú klenby, ktoré pamätajú štyria storočia. To všetko umocňuje jedinečnú atmosféru pri varení chutného domáceho moku.

Bílikovci tu varia štrnásť druhov piva - jedenásť a dvanásť stupňového. „Ide o klasickú výrobu piva, podľa starých technológií. Neurýchľujeme kvasenie, my máme živé pivo, nepasterizované, nefiltrované, ktoré stále pracuje. Na pivo vo fľašiach dávame záruku jeden mesiac. Je to veľmi zdravý nápoj, obrovský zdroj vitamínov, naozaj robíme niečo veľmi dobré,“ vysvetľuje Bílik.

SkryťVypnúť reklamu

V laboratóriách Pilsneru si nechali urobiť rozbor vody, pri ktorej začína výroba každého piva. Ako najlepšia sa ukázala voda z ich vlastnej studne, ktorá pochádza z hôr a je dokonale filtrovaná pieskami Záhoria. Všetko ostatné, potrebné pre výrobu piva, dovážajú. Používajú veľmi kvalitný žatecký chmeľ, ale aj plodiny z Nového Zélandu či Ameriky, ich aróma dáva pivu špeciálny charakter. Slad sa im osvedčil olomoucký. Pivo u Bílikovcov varia dvaja sládkovia. „Títo mladí chlapci sú flexibilní a majú snahu učiť sa. Zaškolení boli priamo u pána Krýsla. Sú naozaj veľmi šikovní,“ chváli svoj personál výrobca piva.

V druhu canabis sa skrýva staré keltské pivo

Bílikovci svoje pivo nedávno prezentovali na V. Pivných slávnostiach v Rožňave, kde sa osvedčilo pšeničné. Na Slovensku ho robia možno traja, štyria výrobcovia, na Záhorí je to novinka,“ hovorí Bílik. Povrchne kvasené pšeničné pivo je charakteristické svojou ovocnou zložkou. Hlavne v letných mesiacoch sa stáva príjemným osviežením. Ide o pivo bavorského typu.

Ľudia sú zvedaví predovšetkým na macerátové pivá. Canabis či višňa sa vždy rýchlo predajú. Najnovšie sa chystajú robiť mandarínku a dymové pivo, na výrobu ktorého sa používa slad zaúdený skutočne drevom. Denne čapujú svetlé, polotmavé a tmavé pivo, na štvrtej pípe sa striedajú špeciály pšenično - kvasinkové, višňové, zázvorové, čučoriedkové, medové, horký pomaranč a canabis.

V poslednom menovanom látku THC určite nenájdete. Pivo sa vyrába podľa českej receptúry. Je počiatkom rady bylinných pív, v dávnych dobách varených keltskými kmeňmi. Pripomína akési staré keltské pivo. Jedinečná chuť vznikla skombinovaním konope s niekoľkými druhmi bylín. Tie sa sušené macerujú v sedemdesiatpercentnom liehu. S pivom sa táto zmes spája tri týždne.

V ponuke bude aj pivo ALE (ejl). Ide o vrchne kvasené pivo vyrobené z jačmenného sladu a kvasníc saccharomyces cerevisiae. Tieto kvasnice umožňujú pivu kvasiť rýchlo, čo mu dostáva sladšiu a plnšiu chuť s ovocným nádychom. Kvôli vyváženosti sladkosti sladu a lepšej konzervácii sa do uvareného piva pridáva chmeľ.

Načapujte si aj v obývačke

Všetko, čo zatiaľ u Bílikovcov vyrobia, stíhajú predať. V budúcnosti však uvažujú s jeho produkciou aj ďalej. Oslovili ich už krčmári z Malaciek i Senice. V Nemecku zakúpili špeciálnu plničku. Pivá dokážu záujemcom ponúknuť v litrových a pollitrových fľašiach. Plnia ho aj do súdkov so špeciálnou pípou. Vďaka nej si môžu zákazníci pivo Sandorf načapovať aj doma v obývačke. Ak si prinesú vlastný sud či súdok, aj ten im v prievalskom pivovare dokážu umyť a naplniť.

Pivo ako skrášľovací prostriedok

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, kde sa pivo pije, tam sa dobre žije – spieva sa v známej pesničke. K dobrému životu však nepochybne patrí aj starostlivosť nielen o vnútornú, ale vonkajšiu časť tela. V prípade pivovaru Sandorf už nikoho neprekvapí, že aj v tomto ohľade je naporúdzi pivo. Človek môže byť pekný a čistý aj vďaka nemu.

V Prievaloch preto začali predávať pivnú kozmetiku. Pivný šampón, sprchový gél či vlasový balzam však nevyrábajú vo vlastnej réžii. „Robí to na našu zákazku česká firma,“ vysvetľuje Milan Bílik. Nevylučuje, že v budúcnosti sa môžu vybrať aj touto cestou. Výrobky kozmetickej rady obsahujú mnoho vitamínov, stopových prvkov a minerálov. Navyše Bílikovci vo svete vyskúšali aj pivné kúpele a vedia si ich celkom dobre predstaviť aj na Záhorí.

Bohatý sortiment budú obmieňať

Štrnásť druhov pív chcú v pivovare Sandorf obmieňať každý víkend. Ponuku prispôsobia aj ročnému obdobiu: „Pšeničné pivo by sa malo piť najmä v lete, je veľmi osviežujúce. K Vianociam alebo ku koncu roku by sme chceli urobiť nejaký špeciál - trochu silnejšie pivo, štrnásť až šestnásťstupňové,“ prezrádzajú manželia, ktorí sa neustále snažia potešiť svojich priaznivcov.

Pivovar prilákal do obce aj množstvo turistov. „Volajú ľudia z Bratislavy, pýtajú sa, aké pivo varíme a momentálne čapujeme, že chcú prísť. Chodieva sem pravidelne skupina turistov, v šenku dajú dve tri pivká a ostané hodia do batohu,“ teší sa obľúbenosti svojho piva Bílik. Priamo v Šandorfskom šenku dokážu usporiadať rôzne podujatia s kompletným servisom. K pivku zabezpečia grilované kolená či pečené prasiatko. Možná je aj ochutnávka rôznych druhov piva. Za týmto účelom dali vyrobiť špeciálne drevené dosky, na ktoré sa poukladajú poháriky s viacerými druhmi Sandorfu.

Zatiaľ pri krátkej existencii pivovaru Sandorf manželia Bílikovci s úsmevom spomínajú na vznik názvu piva. „To bolo asi najhoršie - vymyslieť príznačný názov, zabralo nám to tri mesiace. Rovnako tak etikety a celkove vytvorenie dobrého prvotného dojmu, ktorý je veľmi dôležitý,“ rozpráva Dana Bíliková. Keďže Prievaly sa pôvodne volali Šandorf, dokonca ešte po vojne, zvíťazil názov piva podľa starého názvu obce. Šandorfskí vápeníci teda majú vďaka manželom Bílikovcom svoje vlastné pivo. Na podnet šikovných ľudí, ktorí sa neuspokojili s priemerom, sa Prievaly navždy zapíšu do dejín nášho pivovarníctva.

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 767
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 629
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 458
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 444
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 366
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 031
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 983
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 911
  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 535
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 963
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 568
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 196
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 211
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 665
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 707
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 577
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Michal Ježek: Prelet nad kukučím, pardón, orlím hniezdom
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi
  3. Zuzana Valachovičová: Koniec príspevkov na zubné ošetrenie
  4. Peter Franek: Facka od ľudí.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 57. /
  6. Jozef Ďanovský: Aký vzťah k Bohu, taký vzťah k človeku
  7. Věra Tepličková: Zasa tie hnusné médiá alebo Keď je grófka ne/spravodlivo odsúdená
  8. Martina Paulenová: Ako som si zlým vlakovým spojením medzi Žilinou a Martinom nenechala pokaziť náladu
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 535
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 963
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 568
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 196
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 211
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 665
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 707
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 577
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu