Na Záhorí prebieha zber špargle. Vo Veľkých Levároch ju pod značkou Záhorácka špargľa už niekoľko rokov produkuje spoločnosť Asparagus. Problémy v tejto sezóne spôsobili len nízke nočné teploty.
VEĽKÉ LEVÁRE. Sezóna jemnej lahôdkovej zeleniny, z ktorej sa konzumujú krehké výhonky, v súčasnosti prebieha aj na Záhorí. Spoločnosť Asparagus sídliaca vo Veľkých Levároch už vyexpedovala na pulty našich aj zahraničných predajní asi päťsto ton špargle. Z toho bolo asi štyristopäťdesiat ton bielej a päťdesiat ton zelenej špargle, ktorú vo Veľkých Levároch pestujú len na spestrenie produkcie a trhu. Celkovú úrodu predpokladajú až do výšky tisíc ton.
Očakávajú úrodu tisíc ton
Špargľu v Asparaguse pestujú a produkujú od roku 1991. Prvé tri roky sa spoločnosť prakticky len zakladala, v treťom roku bol prvý zber. Keď rozbiehali slovenský trh, spočiatku vyprodukovali asi dvesto kilogramov špargle ročne. Behom troch rokov produkcia vyskočila na osemdesiat až sto ton ročne.
V tejto sezóne očakávajú úrodu tisíc ton. „Zber sa nezmenil, používame zberové vozíky. Až na nepriazeň počasia približne pred týždňom, kedy nočné teploty klesali pod nula stupňov, nevyvstali žiadne problémy,“ hovorí Rudolf Ponca, manažér predaja. V tých dňoch im špargľa zmrzla.
Rozšírili pobočkuv Ímeli
Celá spoločnosť je v ekoprodukcii. Asparagus má svoje pobočky v Nových Zámkoch a Kútoch, minulý rok pribudla pobočka v Ímeli pri Hurbanove, ktorú tento rok rozširovali. Za hranicami je to v Maďarsku a Nemecku. Dnes obhospodarujú vyše päťsto hektárov pôdy, čím patria medzi najväčších pestovateľov špargle v strednej Európe napriek tomu, že konkurencia je obrovská.
Medzi najvážnejších rivalov patria Gréci, Španieli a Francúzi. „Zakladáme si na tom, že máme zaručenú kvalitu aj čerstvosť, to je jediná správna cesta voči konkurencii. Čo dopestujeme, máme prakticky každý deň predané. S našimi dvomi spoločníkmi v Nemecku na seba nadväzujeme, keď u nás končíme, oni ešte dva týždne pokračujú a pôsobia na našich trhoch,“ vysvetľuje Ponca.
Každá špargľa prejde rukou človeka
Polomechanizovaný zber čiastočne odbremenil ľudí od náročnej ručnej práce. I tak každá jedna špargľa prejde rukou človeka. Keď vyrastie z hrobčeka asi na výšku jeden centimeter, pracovník ju chytí za hlavičku, špeciálnym nožíkom podreže, vytiahne a vloží do debničky.
Spoločnosť sa zameriava na pestovanie bielej špargle, zelenú robí len doplnkovo, na spestrenie. V tejto sezóne už vyprodukovali štyristopäťdesiat ton bielej a päťdesiat ton zelenej špargle.
Zelená špargľa sa dopestuje celkom ľahko, nerastie pod fóliou, nie sú s ňou žiadne problémy. Vo Veľkých Levároch pestujú jej špeciálne americké odrody. Biela je náročnejšia. Do Veľkých Levár zvážajú špargľu zo všetkých slovenských pobočiek. Tu sa triedi, čistí a balí. Odtiaľto putuje finálny produkt rovno k zákazníkovi. Špargľa je bohatá na minerály a vitamíny, viacerí ju považujú za liek na rôzne neduhy a zároveň účinné afrodiziakum. Pre svoje vlastnosti sa dostáva na jedálny lístok čoraz viacerých konzumentov.